0 800 336 102
безкоштовно по Україні
Місто Кондиціонери України - Фото 4

м.Київ, пр-т Соборності 7-А, оф. 715

Кондиціонери України - Фото 5

Пошук

0 800 336 102
безкоштовно по Україні

м. Київ, пр-т Соборності 7-А, оф. 715

RU

Як включити кондиціонер на обігрів

28.01.2021 в 20:05 Перегляди: 14499

Кондиціонер прийнято вважати кліматичною технікою для охолодження повітря, і коли літня спека змінюється осінньою прохолодою, багато хто відключає його до чергового спекотного сезону. Адже охолодження – найвідоміший, необхідний, але далеко не єдиний режим роботи більшості сучасних кондиціонерів. Вони можуть стати в нагоді і в міжсезоння, а деякі моделі - навіть взимку. Тільки потрібно знати, як увімкнути кондиціонер на обігрів, і не виходити за межі температурного діапазону ефективної роботи.

Які види кондиціонерів працюють на обігрів

У режимі «тепло» можуть працювати всі спліт-системи, тобто пристрої, які складаються з внутрішнього та зовнішнього блоків. Категорія та тип установки значення не має, режим обігріву доступний в:

А ось моноблочні побутові кондиціонери (віконні, мобільні) можуть лише охолоджувати повітря. Потрібно також врахувати, що деякі види спліт-систем допустимо експлуатувати тільки при незначних заморозках, інші можуть бути повноцінним обігрівачем в сильний мороз. Про температури, за яких можлива робота систем різного типу, буде докладно розказано нижче.

Як працює кондиціонер на обігрів

Робота будь-якої спліт-системи заснована на циркуляції фреону по замкнутому контуру та теплообміну між ним та навколишнім повітрям. Фреон при нормальному тиску та температурі є газом, при високому тиску конденсується. Що відбувається після того, як увімкнути кондиціонер на обігрів?

  1. Компресор зовнішнього блоку кондиціонера забезпечує стиснення фреону, при переході в рідкий стан він нагрівається.
  2. Нагрітий фреон трубками переміщається в приміщення і через теплообмінник внутрішнього блоку віддає надлишкове тепло навколишньому повітрю.
  3. Відбувається охолодження фреону до температури, яка нижче температури повітря на вулиці.
  4. Охолоджений газоподібний фреон переміщується у зовнішній блок, де його температура підвищується за рахунок теплообміну з вуличним повітрям та стиснення.
  5. Цей цикл повторюється, доки не буде досягнуто заданої температури повітря в приміщенні, після чого неінверторний кондиціонер відключається, інверторний переходить в енергозберігаючий режим.

Кондиціонери в режимі обігріву споживають приблизно в 3-4 рази менше енергії, ніж електричні обігрівачі. Нагрівач конвертерного типу або тепловентилятор перетворює електроенергію на теплову, а кондиціонер працює як тепловий насос, енергія витрачається тільки на роботу компресора.

як включити кондиціонер на обігрів фото

Як увімкнути кондиціонер на обігрів. Покрокова інструкція

Всі моделі кліматичної техніки постачаються з посібником користувача, в якому докладно викладено, як увімкнути кондиціонер на обігрів. Найзручніше для цього використовувати пульт з дисплеєм. Інтерфейс, розташування кнопок у різних моделях ПДУ можуть відрізнятися, але порядок дій однаковий:

  1. Переконайтеся, що кондиціонер підключено до мережі та натиснути на пульті кнопку ON, щоб увімкнути пристрій.
  2. Натискати кнопку MODE (режим), доки на дисплеї не засвітиться значок у вигляді сонця, який відповідає режиму «Обігрів».
  3. За допомогою кнопки + задати бажане значення температури повітря в приміщенні. Якщо температуру потрібно підвищити на 1-2 градуси, можна виконати кілька коротких натискань, для значного підвищення зручніше натиснути та утримувати кнопку 2 секунди, у цьому режимі цифри на табло змінюються швидше.

У багатьох моделях кондиціонерів є захист від обдування холодним повітрям. Суть її в тому, що при активації режиму обігріву вентилятор не вмикається, доки повітря всередині кондиціонера не нагріється до комфортної температури. Отже, якщо потік теплого повітря не відчувається відразу після активації обігріву (зазвичай до 2 хвилин), це нормально. У моделях без такого захисту через заслінки спочатку виходить струмінь холодного повітря, і лише за кілька хвилин він теплішає.

Чи можна увімкнути кондиціонер для обігріву без пульта

Буває, що ПДУ зламано, втрачено, сіли батарейки. У цьому випадку можна спробувати увімкнути режим обігріву за допомогою кнопки ручного керування, яка знаходиться безпосередньо на корпусі. Де саме знаходиться ця кнопка в конкретній моделі, можна дізнатися з інструкції. Зазвичай вона прихована під кришкою на передній панелі, щоб забезпечити доступ до кнопки цю кришку необхідно підняти.

Як правило, кнопка на корпусі внутрішнього блоку дозволяє включати лише автоматичний режим. Якщо під час включення температура в приміщенні нижча за комфортну (встановлену в заводських налаштуваннях), пристрій автоматично почне працювати на обігрів. У більш сучасних моделях можна вибирати режим, для перемикання необхідно коротке натискання кнопки. Індикація режиму може відображатися на РК-дисплеї передньої панелі, якщо модель без дисплея, зрозуміти, який режим активувався, можна лише емпіричним шляхом (за відчуттями).

При якій температурі можна включати кондиціонер на обігрів

У техпаспорті кондиціонера зазвичай є інформація про діапазон температур повітря, в якому можлива ефективна робота на охолодження/обігрів. Для режиму обігріву часто вказують лише нижній поріг. Обмеження пов'язані з тим, що до фреону додають олію для змащення. Воно замерзає на морозі і унеможливлює циркуляцію холодоагенту-теплоносія по трубках. Нижній поріг температури вуличного повітря для роботи в режимі обігріву залежить від типу конструктивних особливостей кондиціонера:

Верхній поріг, як правило, +24-25°С, якщо температура в приміщенні нижча, кондиціонер при включенні в автоматичному режимі нагріває повітря.

Якщо в інструкції, техпаспорті не вдається знайти конкретні цифри, можна звернутися до офіційного представника виробника або орієнтуватися на мінімальну норму для цього типу (-5 для ON-OFF, -20 для теплових насосів).

Кондиціонер успішно замінює обігрівач

Коли на вулиці та в приміщенні холодно, а централізоване опалення ще (або вже) не працює, замість електричного обігрівача можна використовувати включену на обігрів спліт-систему, це значно вигідніше. Активувати режим обігріву так само легко, як і режим охолодження. Але слід враховувати температурний діапазон ефективної роботи конкретної моделі. Експлуатація при нижчих температурах призводить до перевантаження та поломки кондиціонера.

Поділитися:
Читайте також:

Відгуків ще немає. Будьте першим!

Залишити коментар [Вхід]