0 800 336 102
безкоштовно по Україні
Місто Кондиціонери України - Фото 4

м.Київ, пр-т Соборності 7-А, оф. 715

Кондиціонери України - Фото 5

Пошук

0 800 336 102
безкоштовно по Україні

м. Київ, пр-т Соборності 7-А, оф. 715

RU

Що таке фанкойл, його види та принцип роботи

20.07.2020 в 13:15 Перегляди: 6685


Фанкойл – один з різновидів обладнання для контролю клімату в приміщеннях, охолодження та обігріву повітря. Фанкойл виконує ті ж задачі, що й побутовий або промисловий кондиціонер, але має низку конструктивних відмінностей та дещо інший принцип роботи.
 

Фанкойл - що це


Що це фанкой? Опис та принцип роботи

Фанкойл – це внутрішній блок водяної системи кондиціювання повітря (СКП). Цей пристрій ще називають вентиляторним доводчиком, а з англійської його назва дослівно перекладається як вентилятор-змійовик (fan - вентилятор, coil - змійовик). Назва точно відображає особливості конструкції фанкойлу, головними елементами якої є вентилятор, що нагнітає, і радіатор у формі змійовика з пластинами для збільшення площі теплообміну. Також до складу пристрою входять:

 


Принципова відмінність фанкойлу від внутрішнього блоку спліт-системи полягає в тому, що холодоагентом (теплоносієм) служить не фреон, який змінює агрегатний стан, а чиста вода або антифриз – вода з добавкою етиленгліколю, інших речовин, що перешкоджають її замерзанню. Циркуляція розчину етиленгліколя забезпечується зовнішнім насосом, у конструкцію фанкойлу водяний насос не входить.


Види фанкойлів

Основна класифікація фанкойлів здійснюється за способом монтажу. Розрізняють пристрої:

 


Також фанкойли поділяються на корпусні та безкорпусні (прихованого монтажу), розрізняються кількістю теплообмінників. У настінних моделях файнколів тільки один теплообмінник, двотрубне підключення. Всі інші типи можуть мати 1 теплообмінник та 2-трубне підключення або 2 теплообмінники та 4-трубне підключення.


Фанкойл – принцип роботи

Основна функція фанкойлу полягає в тому, щоб за допомогою теплообмінника передавати повітря тепло або холод, які виробляються окремою установкою - електричним або газовим котлом, тепловим насосом, чиллером. Зазвичай фанкойл здійснює рециркуляцію повітря у приміщенні зі зміною його температури, у складніших моделях є функція підмішування свіжого повітря. Дане кліматичне обладнання працює за такою схемою:

 


Влаштування фанкойлу зображення
 


Чиллер-фанкойл. Що це
 

Чиллер-фанкойл – найпоширеніший різновид водяних систем кондиціювання повітря. Чиллер – це холодильний агрегат (інверторні чилери можуть працювати на обігрів), який встановлюється на вулиці або в технічному приміщенні. По контуру, що охолоджує, циркулює фреон. Охолодження теплоносія здійснюється за рахунок теплообміну між рідиною та фреоном, а якщо різниця між температурами рідини на вході та виході перевищує 7°C, використовується проміжний холодоагент.

Чиллер і фанкойл з'єднуються водяними трубами, причому міжблочна водяна траса по довжині може вдвічі перевершувати фреонову. Циркуляцію води забезпечує насос або система насосів, до складу гідромодуля також входить розширювальний бак та автоматика.


Як правильно підібрати

При виборі фанкойлу слід звернути увагу на такі моменти:
 

 

Фанкойл – безпечний кондиціонер

Фанкойли підходять для кондиціювання повітря у приміщеннях різної площі. Вони можуть працювати на охолодження та обігрів, входити до складу мультизональних систем кондиціювання. Водяні системи кондиціонування безпечніші за фреонові (виключено витік фреону всередині приміщення), а прокладання комунікацій між фанкойлом і чиллером обходиться дешевше міжблокової траси в спліт-системі. Але саме обладнання (з урахуванням вартості чиллера) дорожче, тому у побуті вигідніше спліт-системи, а ось на масштабних об'єктах повною мірою розкриваються переваги водяних CКП.

 

Поділитися:
Читайте також:

Відгуків ще немає. Будьте першим!

Залишити коментар [Вхід]